Gela Dumbadze Artvin'de

Gürcistan'ın Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanı Gela Dumbadze, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e geldi.

Gela Dumbadze Artvin'de
Gela Dumbadze Artvin'de Hayrettin Yavuz

 

- Gürcistan'ın Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanı Gela Dumbadze, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e geldi.
          Bakan Dumbadze ve eşi Irina Sultanıshvılı, Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mıkatsadze ve Gürcistan Trabzon Başkonsolos Yardımcısı Giorgi Qushıtashvılı  İl Kültür ve Turizm Müdürü ile birlikte ilk olarak il merkezine bağlı Bağcılar Köyüne bağlı Opiza Manastırı’na giderek tarihi kilise kalıntılarını inceledi. 

          Buradan Pırnallı Köyünde bulunan tarihi Porta Manastırını, ardından da Hamamlı kilisesini ziyaret eden Bakan Dumbadze,  bir süre incelemelerde bulunarak bol bol fotoğraf çekti. 

          Daha sonra Artvin Valisi Kemal Cirit’i ziyaret etmek üzere kente gelen Bakan Dumbadze’yi burada Vali Kemal Cirit, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, Borçka Kaymakamı Şakir Önen Öztürk ile Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan karşıladı. 

           Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Cirit, Türkiye ile Gürcistan ülkesi arasındaki mevcut ilişkilerin artarak devam etmesini arzuladığını söyledi.

           Gürcistan ile Türkiye’nin aynı iklimin çocukları olduğunu belirten Vali Cirit, şunları söyledi: “Bizler aynı iklimin çocuklarıyız. Dolayısıyla Artvin olarak kardeş ve dost iki ülkenin ilişkilerine katkı sunabiliyorsak bu bizler için büyük memnuniyet vericidir. Türkiye ile Gürcistan arasında 109 kilometrelik bir sınır hattımız var. Karadeniz Bölgesinde Artvin olarak bizim 34 kilometrelik bir sınırımız var. Gürcistan’la ilişkilerimizi oldukça iyi bir düzeyde tutan iki sınır kapımız var. Bunlardan da en önemlisi Sarp Sınır Kapısı’dır. Bu kapımızda geçtiğimiz yıl itibarıyla 18 bin kişi günlük giriş ve çıkış yapıyor. Yıl içerisinde ise yaklaşık 6,5 milyon kişi giriş ve çıkış yapmıştır. Bununla birlikte 1,5 milyon araç trafiği giriş-çıkış yapmıştır. Şunu belirtmek istiyorum ki Gürcistan ve Türkiye tarihsel süreçleri içerisinde de kardeşliğini devam ettirmesi gereken iki ülkedir. Aynı şekilde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti ile de akrabalık ilişkilerimiz söz konusudur. Ekonomik anlamda da iki ülkenin dostluk ilişkileri içerisinde iyi bir ticari ilişkisi söz konusudur. 

               Gürcistan’ın % 22’lik bir ekonomik ağı Türkiye ile gerçekleşmektedir. Türkiye ve Gürcistan parlemneterler arası dostluk ve işbirliği anlaşmaları ve görüşmeleri var. Bizlerde bunu büyük bir dikkatle takip etmekteyiz. Artvin’de yapmış olduğumuz birçok sosyal organizasyonda Gürcistan’dan gelen vatandaşlarımızı görmekteyiz ve bundan büyük mutluluk duymaktayız. Örneğin Şavşat ilçemizde düzenlediğimiz karüstü karakucak güreşlerinde dereceye giren Gürcistan uyruklu sporcumuzun madalyasını ben takdim etmiştim. Bizler Gürcistan ile Türkiye arasında devam eden ilişkilerimizin aratarak devam etmesinden yanayız.” dedi. 

            Gürcistan ile Türkiye arasında ikinci bir sınır kapısının açılmasının gündemde olduğunu anımsatan Vali Cirit, “İlimizde Sarp Sınır Kapısından başka Borçka ilçesi Muratlı Köyünde ikinci bir sınır kapısı açılması söz konusudur. Ticari ilişkiler gün geçtikçe artmakta ve Sarp Sınır Kapısı maalesef bu ticareti kaldırabilecek boyutlara henüz ulaşamamış durumdadır. Yani yetersiz kalmaktadır. Artvin olarak özellikle Muratlı köyümüzde bir sınır kapısının açılmasını özellikle arzu etmekteyiz. Sayın bakanı ilimizde görmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın bakana yeni görevinde başarılar diliyorum. Aynı şekilde Trabzon Başkonsolosuna da yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

           Gürcistan Diaspora Bakanı Gela Dumbadze ise ülkesinde Diaspora’dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Öncelikle Sayın Valimize teşekkür etmek istiyorum, bu sıcak karşılamadan dolayı. Vilayete girdiğimizden beri bu sıcaklığı hissettirdiler bize. Hükümetimizin aldığı kararla beni diasporadan sorumlu devlet bakanı olarak atamasından sonra ilk ziyaretimi Türkiye’de gerçekleştiriyorum. Biliyorsunuz Türkiye’de çok sayıda Gürcü asıllı Türk vatandaşı yaşıyor. Bu sayının 1 milyondan fazla olduğunu düşünüyoruz. Ziyaretlerime Ankara’dan başladım. Orada görüşmelerim oldu. Türkiye’de 15 şehirde yaşayan Gürcülerle görüşme imkanım oldu. Ziyaret sırasında gördüm ki bizim Gürcü asıllı vatandaşlarımız Türk kardeşleriyle aynı saflarda yer alıyorlar. Büyük makamlarda görev alıyorlar. Ülkenin gelişmesi için çaba gösteriyorlar. Bu ziyaret sırasında size hükümet temsilcisi olarak tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ankara’dan sonra Bursa, İstanbul, İzmir, Düzce, Sakarya, Trabzon, Erzurum ve son olarak da Artvin’deyim. İllerin gelişmesinde en büyük pay makamlara düşüyor. Çok güzel gelişmeler izledim. Bu gelişimde büyükelçiliğimiz bünyesinde Ankara’da kütüphane açtık. Düzce’de Düzce Üniversitesini ziyaret ettim. Orada Gürcü Dili ve Edebiyatı Fakültesi var. Onlara da Gürcü kitapları hediye ettik. Bu ziyaret sırasında sevindirici bir haber aldım. Gürcü ders programı hükümet tarafından onaylandı. Gürcüce öğrenmek isteyen öğrenci olursa okullarda öğrenebilirler. 5,7,8. sınıflar için bu ders programı onaydan geçti. Eğer okulda 10 kişi talepte bulunursa Gürcüce ders alabilirler. Bizim vatandaşlarımızdan da çok sayıda kişi Türkçe öğrenimini tercih ediyor. En eski Demirel Koleji Tiflis’te Faaliyette. Aynı şekilde Uluslararası Karadeniz Üniversitesi de.

            Ayrıca belirtmek isterim ki Erzurum ve Artvin ilinde bulunan tarihi eserlerin korunmasında, o tarihin saklanmasında sizlere ve ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş’e teşekkür etmek istiyorum. Bizimle ilgilendi hepsini gezdirdi. Devletin desteği, katkısı olmazsa kültür gelişemez. Ayrıca dün İşhan Kilisesini gördüm. İkinci etabın başlaması bizim için memnuniyet verici. Umut ediyorum ki bu restorasyon, konusunda ilkti ve devamı da gelecektir. Ayrıca Gürcistan’da da bizim hükümetimiz İslam Dinine mensup insanlarımız için ibadet  ve tarihi yerleri koruma kararı aldı. 

           Biz yeni hükümet olarak Türk Devletinden çok şeyler öğreniyoruz. Birlikte birçok çalışmamız var. Tüm uluslararası kurumlarda birbirimize destek sağlıyoruz. Devletler arası ilişkilerimiz çok iyi. Umut ediyorum ki Artvin Valiliği olarak bizim başkonsolosluğumuzla iyi ilişkiler kurarsınız. Bu bizim için çok önemli, bu bölgeye deneyimli bir bürokratımız atandı. 

          Sayın Valim, bilmenizi isterim ki Gürcistan’da sadece benim bakanlığım değil diğer bakanlıklarda da temas konusunda, iyi ilişkiler kurulmasında yardımcı olacağım ve gereken neyse yapacağım. Bunun haricinde sizi Tiflis’te görmekten memnuniyet duyacağım.” diye konuştu. 

           Konuşmaların ardından Vali Cirit, ziyaretin anısında içerisinde yöresel ürünlerin bulunduğu ahşap sandık ile kenti tanıtan plaketi Bakan Dumbadze’ye hediye etti.  Dumbadze ise, üzeri işlemeli bir hançer verdi. 

           Bakan Dumbadze, Valilik Şeref Defterine ziyaretin anısına duygularını yazarak valilikten ayrıldı.

         Ardından Vali Cirit, Bakan Dumbadze’nin onuruna doğal güzelliğiyle ünlü bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası’nda yemek verdi.                                                                         
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Macahel'de kış
Macahel'de kış
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi