Taşeron haberleri ve Taşeron işçi yasası Torba Yasa Son Dakika Haberleri 5C Kadro

TaşTaşeron işçilerle ilgili haber. Taşeron yasası ve Torba yasada son durum ne? Taşeron işçiler son durumu! Bu ay geniş kitleleri ilgilendiren yasal düzenlemeler de gündemde. Torba yasa ne zaman çıkacak bu konuda Mecliste çalışmalar var. Taşeron işçiler ile ilgili olarak gündemde bir takım yeni gelişmeler yaşanıyor.eron haberleri ve Taşeron işçi yasası Torba Yasa Son Dakika Haberleri 5C Kadro

Taşeron haberleri ve Taşeron işçi yasası Torba Yasa Son Dakika Haberleri 5C Kadro
Taşeron haberleri ve Taşeron işçi yasası Torba Yasa Son Dakika Haberleri 5C Kadro Hayrettin Yavuz

Taşeron işçilerle ilgili haber. Taşeron yasası ve Torba yasada son durum ne? Taşeron işçiler son durumu! Bu ay geniş kitleleri ilgilendiren yasal düzenlemeler de gündemde. Torba yasa ne zaman çıkacak bu konuda Mecliste çalışmalar var. Taşeron işçiler ile ilgili olarak gündemde bir takım yeni gelişmeler yaşanıyor.  Bu konuda ise,Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerine gönderdiği mesajda ilk talimatını verdi.

 
'Torba Kanun'u yeniden ele alınması nediyle Başbakan Davutoğlu Ak Parti'li vekillerden 1-9 Eylül tarihleri arasında Ankara'da kalmalarını istedi.
 
Davutoğlu, AK Parti'li vekillerden 1-9 Eylül tarihleri arasında Ankara'da kalmalarını istedi. 1-9 Eylül'de görüşmesi yarım kalan 'Torba Kanun' yeniden ele alınacak.
 
YÜZBİNLERİ İLGİLENDİREN TORBA KANUN İÇİN TALİMAT
Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'teki ilk icraatı olacak olan 'Torba Kanun' yüzbinlerce insanı yakından ilgilendirirken Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesine denk gelen görüşmeler olaylı geçmişti.
 
7-8-9 EYLÜL'DE TORBA KANUN MARATONU VAR
AK Parti yönetiminden milletvekillerinin cep telefonlarına gönderilen mesaja göre 'Torba Kanun' görüşmeleri 7-8-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Davutoğlu Hükümeti'nin programı 1 Eylül'de görüşülmeye başlanacak güvenoyu oylaması ise 6 Eylül'de yapılacak.
 
ARAÇLAR BORÇLARINDAN ARINACAK
 
Çok yakında Meclis'ten geçmesi beklenen Torba Yasa ile birlikte milyonlarca araç borçlarından arınarak satışa çıkartılabilecek.
 
Türkiye’de milyonlarca araç sahibi heyecanla Eylül ayını bekliyor. Çıkartılacak yasa kapsamında borcundan bir şekilde kurtulacak milyonlarca araç sahibi ya aracını bir üst model ile yenileyecek ya da araç macerasından tamamen vazgeçecek.
 
Türkiye’de motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve ödenmemiş muayene ücretleri bulunan yaklaşık 6 milyon aracın olduğu tahmin ediliyor.
 
Bu rakamın içinde, maddi imkânsızlıklardan ötürü borcunu ödemeyenlerin yanı sıra Torba Yasa’nın gündeme gelmesiyle birlikte uyanıklık yaparak ödemelerini erteleyerek tasarının yasalaşmasını bekleyenlerin de olduğu biliniyor.
 
TORBA YASADA ÖNEMLİ GELİŞME
 
YEDİEMİNLERDE BİNLERCE ARAÇ VAR
 
Öyle ya da böyle söz konusu borçlar yüzünden milyonlarca vatandaş araçları üzerinde hiçbir şekilde tasarrufta bulunamıyor.
 
Çünkü cezalardan ve borçlardan ötürü araçların satışı Noter ’de dahi olsa hiçbir şekilde mümkün olmuyor. Bu durumdaki vatandaşlar genellikle araçlarını trafiğe çıkartmaya korkup kapı önlerinde yatırmayı tercih ederken, cesaretini toplayıp trafiğe dalanlar ise polise denk gelmeleri halinde soluğu Yediemin otoparklarında alıyor. Yetkililerinden alınan bilgilere göre, otoparklarda bu durumda bulunan binlerce aracın uzun bir süredir yattığı belirtiliyor.
 
TAKVİM NETLEŞTİ
 
İşte aracı olup da borcu ve cezasından ötürü eli kolu bağlı olan milyonlarca vatandaşı sevindiren haber geçtiğimiz günlerde Hükümet kanadından geldi.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Torba Yasa’nın 27 Ağustos’tan sonra görüşülmeye başlayacağını ve Ekim ayına kalmadan yasalaşacağını belirterek takvimi netleştirmiş oldu.
 
GECİKME FAİZİ ALINMAYACAK, ANAPARA YAPILANACAK
 
Eylül ayı içerisinde yasalaşması beklenen tasarı ile birlikte 6 milyon kişinin motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve muayene ücretlerine eklenen gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.
 
31 Aralık 2013 tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ise tahsilinden tamamen feragat edilecek. Yasa kapsamında yapılandırılan tutarlar peşin, 6, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilecek. Bu kapsamda yapılandırılacak kamu alacağı tutarının toplamının ise 10 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.
 
ŞERHLER KALKACAK, PİYASA HAREKETLENECEK
 
Borçların yapılanması ve faizlerinin silinmesi ile birlikte binlerce aracın üzerinde bulunan şerhlerde kalkacakken, araçlarla ilgili satış işlemlerinin de önü açılmış olacak.
 
Sektör temsilcilerine göre böyle bir durumda Eylül ayı itibariyle ikinci el piyasasında ciddi anlamda hareketlenme yaşanacak.
 
EYLÜL AYINI BEKLEYİN!
 
İkinci el araç alacak vatandaşlara ‘’Eylül ayını bekleyin’’ çağrısında bulunan İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Kenan Taşlıdağ, piyasada cezalarından ve vergi borçlarından ötürü trafiğe çıkmayan ve üzerinde hiçbir tasarrufta bulunulamayan binlerce aracın olduğunu ve bunların sokaklarda yattığını belirterek, ‘’Torba Yasa’nın çıkmasıyla birlikte bu araçlar cezalarından ve vergi yüklerinden kurtulacak. Zaten borcu olduğundan ötürü hiçbir şekilde satışı gerçekleşmiyordu. Böylelikle artık satışa çıkartılabilecekler. Bu durumda ister istemez ikinci el araç piyasasında ciddi bir hareketliliğe yol açacaktır.’’ diye konuştu.
 
İstanbul Anadolu Yakası Oto Galericileri Derneği Başkanı Erdoğan Bayrak ise; Torba Yasa ile birlikte gelecek olan af ve yapılandırma ile birlikte eski model araç sahiplerinin bu yükünden kurtulmak için araçlarını satışa çıkartacaklarını belirtti.(HABER7)
 
TORBA YASA ÇUVALA DÖNDÜ
 
DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, özellikle Soma'da hayatını kaybeden, yaralı olarak kurtulan işçilerin geleceği ve aileleri, taşeron işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatı alabilmeleri ve toplu sözleşme gibi maddelerin yer aldığı ve TBMM'nin 1 Ekim'de açılacak yeni yasama dönemine kalan Torba Yasa'nın çuvala döndüğünü söyledi. Beko, yaşam odasının Torba Yasa'dan çıkartılmasının ise ölüme davetiye olduğunu öne sürdü.
 
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Torba Yasa'yla ilgili sert eleştiriler yaptı. Beko, özellikle Soma'da yaşamını yetiren maden işçileri, yaralı kurtulan işçiler, ailelerin geleceğiyle ilgili maddelerin yer aldığı, kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatı, toplu sözleşme hakları, SSK, Bağkur prim ve vergi borçlarının yapılandırılması gibi maddelerin yer aldığı, ancak 1 Ekim'de açılacak TBMM'nin yeni yasama dönemine sarkan Torba Yasa'nın eksikliklerle dolu olduğunu söyledi. Beko, sendikaların Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facianın bir daha yaşanmaması için yaptığı girişimleri dikkate alan Hükümet'in konuyla ilgili çalışma başlatmasını sevindirici bulduklarını, ancak daha sonra 20-25 maddelik Torba Yasa tasarısının 135 maddeye çıktığını, torbanın çuvala döndüğünü dile getirdi.
 
TORBADAN ÇIKAN YAŞAM ODASI KARARI ÖLÜME DAVETİYE
Avrupa'da 1946 yılından itibaren madenlerde yaşam odaları bulunduğunu ve işçi sağlığı güvenliği önlemleri alındığını belirten Beko, bu nedenle Soma benzeri maden kazası yaşanmadığını söyledi. DİSK ve bağlı sendika Dev Maden Sen olarak maden kazalarının yaşanmaması için gerekli önlemleri içeren dosyayı sorumlu bakanlık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler, Meclis Başkanlığı'na verdiklerine dikkat çeken Beko, Başbakanla da görüştüklerini söyledi. Beko, 2014 yılının ilk altı ayında Türkiye'de binlerce işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini, 20 bin işçinin de yaralandığını, sakat kaldığını söyledi. Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa birincisi, Soma faciasından sonra dünyada ise ikinci sıraya yerleştiğini dile getiren Beko, "İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin ne kadar hayati ve önemli olduğunu yetkililere iletmemize karşın Torba yasa içeresinde olan komisyonlarda konuşulan, özellikle madenlerin olmazsa olması yaşam odaları malesef Torba Yasa tasarısı hazırlanırken içinden çıkartıldı. Bu durum önümüzdeki dönemde maden işçilerine bir ölüm davetiyesidir. Bu Torba Yasa bu şekliyle çıkarsa gelecekte iş kazalarını ve iş cinayetlerini önlememiz mümkün olmayacaktır" dedi.
 
MADENLER ÖZELLEŞMEMELİ; TAŞERON ÇALIŞMAMALI
Kani Beko, Türkiye'nin iş yaşamında her geçen gün taşeron cumhuriyetine dönüştüğünü, 2.5 milyon taşeron işçi bulunduğunu söyledi. Bu işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili önlem alınmadığını tespit ettiklerini dile getiren Kani Beko, "Sigortasız, ilkel koşullarda çalışılan işyerleri var. Belediyelerde ve devlet kurumlarında teşerona kesinlikle son verilmelidir. Hükümet Sözcüsü ve Çalışma Bakanlığı Torba Yasa öncesi taşeron işçilere müjde olacak düzenlemeler olacağını açıklamıştı. Ama Torba Yasa içinde ne belediye ne de devlet işletmelerinde çalışan işçilere maalesef kadro düzenlemesi yeralmadı. Biz özellikle madenlerde özelleştirme olmaması gerektiğini, taşeron işçi çalıştırılmamasını savunuyoruz. Bu ölümlerin olmaması için madenleri Türkiye Kömür İşletmeleri çalıştırmalıdır. Madenler TKİ denetiminde çalışmalıdır" diye konuştu.
 
Torba Kanun Yasa Tasarısı Ne Zaman Yasalaşacak ?
 
Torba kanun paketi meclisten ne zaman geçecek, torba kanun ne zaman yasalanacak, torba yasa tasarısı ne zaman yasalaşacak, Torba yasa tasarısı ne zaman meclisten geçecek öğrenmek için haberimizin devamını okuyunuz.
 
Mecliste uzun süredir görüşülen ve henüz yasalaşmayan Torba kanun görüşmelerine yasama tatili nedeniyle beklenmeyen bir ara verildi. Meclis tatili 1 Ekim 2014 günü sona erecek ve görüşmeler devam edecek. Torba yasa birçok önemli gündem düzenlemesini kapsıyordu fakat meclis tatile girdi ve bu nedenle çoğu yasa meclisten geçemeden ertelenmiş oldu.
 
Aralık ve Kasım ayları sonlarına doğru onaylanmasını beklenen paket yasa tasarısının yürürlüğe girmesi ertelenmiş oldu.
 
Meclis
 
Danışma Kurulunun bir önerisi vardır, okutup oylarınıza sunacağım.
 
Okutuyorum:
 
Danışma Kurulu Önerisi
 
Danışma Kurulunun 13/8/2014 Çarşamba günü yaptığı toplantıda aşağıdaki önerinin Genel Kurulun onayına sunulması uygun görülmüştür.
 
Cemil Çiçek
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi
 
Başkanı
 
Mahir Ünal Engin Altay Pervin Buldan
 
Adalet ve Kalkınma Partisi Cumhuriyet Halk Partisi Halkların Demokratik Partisi
 
Grup Başkan Vekili Grup Başkan Vekili Grup Başkan Vekili
 
Yusuf Halaçoğlu
 
Milliyetçi Hareket Partisi
 
Grup Başkan Vekili
 
Öneri:
 
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 14 Ağustos 2014 Perşembe gününden başlamak üzere 1 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 15.00'te toplanmak üzere tatile girmesi önerilmiştir.
 
BAŞKAN – Söz talebi? Yok.
 
Oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.
 
BAŞKAN – 639 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine devam edeceğiz.
 
Komisyon? Yok.
 
Ertelenmiştir.
 
Bundan sonra da Komisyonun bulunamayacağı anlaşıldığından, alınan karar gereğince gündemde bulunan işleri sırasıyla görüşmek için Anayasa ve İç Tüzük gereğince 1 Ekim 2014 Çarşamba günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.
 
Kapanma Saati: 02.29
 
Ak Parti, TBMM'nin bu yaz tatile girmesini geciktiren torba yasa tasarısı konusunda sürpriz bir geri adım attı. Meclis'i 4 Haziran 2014 tarihinden beri kilitleyen ve 38 gün komisyonda görüşüldükten sonra genel kurul aşamasında da muhalefetin yoğun engellemesine maruz kalan tasarının 126. maddesine kadar olan beşinci bölümü tamamlandıktan sonra kalan maddelerin 1 Ekim'den itibaren görüşülmesi konusunda iktidar ile muhalefet arasında uzlaşma sağlandı. Gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından tatil kararını içeren Danışma Kurulu kararı hazırlandı.
 
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin tatil kararına olumlu baktığını belirtirken, "Başbakan hakkındaki soruşturma önergesi ne olacak?" sorusuna, "Biz Başbakan'ın şu an illegal olarak o koltukta oturduğunu savunuyoruz. Eğer soruşturma önergesini YSK'nın yarın açıklayacağı seçim sonuçları sonrasında görüştürürsek, Erdoğan'ın Başbakanlığının devam ettiğini kabul etmiş oluruz. O nedenle geri çekmeyi planlamıştık. Torba tasarı da zaten görüşülemez hale geldi. O nedenle tatil kararı aldık" dedi. MHP Grup Başkanvekili MHP grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da grup başkanvekilleri olarak tasarının 5. Bölümünün sonuna kadar görüşmelerin tamamlanması konusunda ulaştıklarını belirtirken, "Tasarı tamamlanmadan Meclis'i 1 Ekim'e kadar tatile sokma konusunda görüş birliği sağlandı. Yeni dönemde tasarı görüşmeleri altıncı bölümden itibaren görüşülmeye devam edecek" dedi.
 
Çatlak derinleşmesin diye
 
Kulislerde Meclis'in tatile girmesi kararında kongre öncesi kulis faaliyetlerinin etkili olduğu konuşuldu. Ak Parti içindeki grupların parti içinde muhtemel çatlığı derinleştireceği endişesiyle grup yönetiminin tatil kararı alarak milletvekillerini Ankara'dan uzaklaştırmış olacağı dile getirildi. Bir başka nedenin de sıkıntılı düzenlemelerin bulunduğu Torba Tasarı'nın Meclis'te kabul edilmesinin ardından Köşk'e gönderildiğinde Abdullah Gül tarafından anayasaya aykırılık gerekçesiyle veto edilebileceği endişesi olduğu vurgulandı. Bu nedenle torba tasarının görüşmelerinin Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması sonrasına bırakılmasının daha iyi olacağı görüşü dile getirildi.
 
Olağanüstü toplanacak
 
TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatile girme kararı alınırken, Meclis Genel Kurul'u 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni nedeniyle olağanüstü toplanacak. Yemin sonrasında yeni hükümetin güvenoyu alması ve hükümet programının oylanmasının ardından Meclis yeniden tatile girecek.
 
Muhalefetle uzlaştık
 
Ak Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da Meclis'i Ekim'e kadar kapatacaklarını belirtirken, "Yetişmiyor zaten muhalefetle uzlaştık" dedi.
 
Torba yasaya sürpriz erteleme
 
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren, taşeron çalışanlar başta olmak üzere milyonlarca kişinin dört gözle beklediği vergi ve pirim affını içeren torba tasarı, iktidar ve muhalefetin sürpriz kararıyla yarım kaldı.
 
TORBA YASA HABERLERİ
 
TAŞERON İŞÇİ HABERLERİ
 
Taşeron işçiler için Yargıtay'dan çok önemli bir karar çıktı: Belediyedeki taşeron işçinin asıl belediye işçisi kadar maaş alma ve sendikalı olma hakkı var Yargıtay'dan taşeron işçilere iyi haber geldi. Bugünlerde TBMM'de taşeron yasası görüşülürken, çıkan bu karar tasarıyı da etkileyecek düzeyde. Çünkü tasarı asıl işi yapan taşeronun maaşının artacağını söylerken, karar tüm taşeronlara bu hakkı verecek nitelikte. Yargıtay'ın emsal niteliğindeki kararında, belediye tarafından, belediyeye işçi bulması için kurulan şirketin taşeron sayılamayacağına, burada çalışanların sendikaya üye olma ve asıl belediye işçisi kadar maaş alma haklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, alt işveren tarafından sigortası ve maaşı yatırılan taşeron işçinin, aynı işi yapan ve kendisinden 3 kat fazla maaş alan sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu, sendikaya üye olmak istemesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin kanunlara aykırı olduğu vurgulandı. İstanbul'da bir belediyede taşeron işçi olarak çalışan davacının şikayeti Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nde ele alındı. Yargıtay kararında, davacı işçinin başından bu yana belediye işçisi sayılması gerektiği, feshin de sendikal nedene dayandığı vurgulandı. Yerel mahkemenin taşeron şirket aleyhine yapılan başvuruyu bu gerekçeyle geri çevirmesi de yerinde bulundu.
 
TAŞERONUN MAAŞINA GARANTi
 
İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak. Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurumu tarafından işçinin hesabına aktarılacak. Sözleşmeler 3 yıllık olacak. Taşeron ihalesine Bakanlar Kurulu karar verecek.
 
Torba yasada taşerona kadro yolu
 
Torba yasa tasarısı görüşmeleri Meclis Genel Kurulu'nda devam ediyor. Maddeler üzerinde yapılan görüşmelerde birçok konuda da yeni önergeler veriliyor. Görüşmeler sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bu tasarıyla artık alt işveren işçisinin hangi koşullarda alt işveren işçisi ve hangi koşullarda asıl işçi olacağının kesin hatlarla netleştiğini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle konuştu:
 
MUVAZAA OLAMAZ
 
"Yardımcı işlerde alt işveren işçisi çalışacak, bunun yanında teknolojik uzmanlık ve işin gereği hususlarını aynı anda bünyesinde barındıran işler alt işveren işçisi veya hizmet alımını gerçekleştirebilecek. Ama bunun dışında da Karayolları'nda da, Sağlık Bakanlığı'nda da, bütün kurumlarda artık muvazaa diyebileceğimiz hususun gerçekleşmesi mümkün değil. Gerçekleşirse yine yargı kararıyla asıl işçi olarak çalıştırmak zorunda kalacak. Asıl işleri yapanlar taşeron işinde çalıştırılamayacak." Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Bir işçi, hizmet alımı yardımcı işler bünyesinde değilse asıl işçidir o ve kesinlikle çalıştırılamayacak. Mevcut yargı kararları çerçevesinde tazminatlarını, haklarını ödeyip işten çıkarma imkanı olduğu gibi, asıl haklarını ödemeden -çünkü ortada sayısal anlamda ciddi bir rakam- asıl işçi olarak bunları çalıştırma imkanı var."
 
Bakan Çelik: Taşeron sistemi emeği sömürdü
 
Bakan Faruk Çelik, Meclis'teki iş kanunu değişikliğiyle ilgili kanun tasarısı görüşmelerinde konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten, taşeron sistemiyle ilgili açıklama geldi. Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Taşeron uygulamalarının çok yaygın bir hale geldiğini belirten Çelik, "Bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur" dedi. Bakan Çelik, "Mutlaka derlenip, toparlanması ve hizmet alanının belli alanlarda olması gerektiği şeklindeki ifademin bugün gerçekleşiyor olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Dolayısıyla bu yaygın ve yayvan düzenleme gerçekten emeğin sömürüsüne neden olmuştur. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyorum. Bugün bunu el birliğiyle ortadan kaldırmış oluyoruz" şeklinde konuştu.
 
'TAŞERON İŞÇİ KONUSU ÜLKENİN KANAYAN YARASI'
 
Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçi sisteminden yakındı! Basın mensupları ile iftar programında bir araya gelen Hak İş Başkanı, “Güya sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemi asıl kendisi sorun, canımızı acıtıyor” dedi. Taşeron işçi konusunun ülkenin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Arslan taşeron işin sakat olduğunu, taşeron işçiye Türkiye'nin yönelmesinin ülkeye yakışmadığını ve sorun çözmek için uygulanan taşeron işçi sistemin asıl sorun olduğunu söyledi. Arslan, “Teşeron sorunu çiddi bir sorun, canımızı acıtıyor” ifadelerini kullandı.
 
“TAŞERON İŞÇİLER DEVLET KADROSUNA GEÇİRİLSİN”
 
Arslan, Yargıtay kararının yeni olmadığını hatırlatarak, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplusözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye'nin 1961 yılında imzaladığı, 1988'de de yürürlüğe giren 94 sayılı İLO Sözleşmesi var. İLO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay'ın verdiği bu karar, İLO Sözleşmesi'ne paralel bir karar ama bu işçilere toplusözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” ifadelerini kullandı.
 
“KARAR YENİ DEĞİL”
 
Arslan, kararın sorunlarını çözmediğini belirtti. TBMM'de görüşülen taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin karara yakın düzenleme getirmesine rağmen, tam olarak ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Arslan, yeni düzenlemenin alt işverenin işçilerine ayrı bir sendikal örgütlenme ve ayrı bir toplusözleşme imkânı getirdiğini, düzenlemenin Yargıtay'ın kararından geri bir düzenleme olduğunu söyledi. Ayrıca taşeron düzenlemesinde bazı asıl işlerin yardımcı işler olarak belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Arslan, “Yetkinin Bakanlar Kuruluna verilmesi, bizde kuşkular uyandırdı. Acaba Bakanlar Kurulu, bazı asıl işleri de yardımcı iş olarak kabul ederse… Yargıya gitme hakkı var ama yine de bu düzenlemeyi bizi sıkıntıya sokacak bir düzenleme olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
İşte milyonlarca insanı sevindirecek Torba Yasa...
 
Çok sayıda kanun tasarısını içermesi sebebiyle 'Torba' adını alan tasarı, dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Milyonlarca kişinin beklediği ve Meclis'te kabulünün ardından yasalaşacak olan tasarı, 'kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını' da içeriyor. Buna göre, vergi cezaları kesinlikle silinmeyecek. Vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı, yapılandırılmak suretiyle tahsil edilecek. 30 Nisan 2014 öncesi dönemlere ait, beyana dayanan vergilerin cezaları, gecikme faizleri ise affedilecek. Yapılandırma ise, faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi alacaklar, yurt içi ÜFE (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi ve cezaların tamamı tahsil edilecek. Azami taksit sayısı 18 olacak. Taksit ödeme süresince, bir takvim yılında 2'den fazla ödeme gecikmesi ya da ödeme yapılmaması halinde, kalan taksitleri ödeme hakları kaybolacak.
Belediye alacağı da kapsamda: Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.
 
Geçiş ücreti silindi: Karayolları Genel Müdürlüğü Kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 TL ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.
 
50 TL'ye af: 31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.
İthal pırlantaya KDV: Borsa'da işlem gören elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşların el değiştirmesi sırasında KDV alınmayacak. Ancak yurt dışından gelen pırlantalı gümüş ve altın takılardan ÖTV alınacak.
Asıl işveren-alt işveren: Bu çerçevede çalıştırılan işçileri kapsayacak toplu iş sözleşmeleri, kamu işveren sendikalarından birisi tarafından yürütülecek ve sonuçlandırılacak. Vatandaşlığı kaybedene borçlanma: Doğumla Türk vatandaşı olan, sonra vatandaşlığı kaybedenler, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştığı sürenin tamamını borçlanabilecek.
 
Yurt dışı priminde indirim: Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurt dışındaki rekabet güçleri artırılacak. Ölen madencinin ailesine iş: Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek. Ölenlerin SGK'ya ait bütün borçları silinecek, hak sahiplerine aylık bağlanacak. Madenciler için konut yapmak isteyenlere arazi temin edilecek. Gelir testi: Başvurmayanlar, 6 ay içinde test yaptırırsa, primler faizsiz ödenebilecek.
 
ÖĞRETMENE ÇİFTE SINAV YOK
 
Kura çekimlerinde büyük heyecan yaşayan öğretmen adayları için çifte sınav sıkıntısı bitiyor. Atama için ÖSYM'nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılıyor. Böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak. Aday öğretmenler, bir yıl sonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak. Öğretmenlerin çalışma usulleri yönetmelikle belirlenecek.
 
Madenci 55 yerine 50 yaşında emekli
 
Kabul edilen tasarıya göre, yer altı işlerinde çalışan işçilerde 55 olan emeklilik süresi 50'ye indiriliyor. Bu işçiler 1 gün dahi çalışsa, kıdem tazminatına hak kazanacak. Günlük 6, haftalık 36 saatten fazla çalıştırılmayacak olan madencilere fazla çalışma bedeli, normal çalışmanın yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek. 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçi 14 gün yerine 18 gün yıllık izin kullanabilecek. Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.
 
Memura dönme hakkı
 
Tasarı ile memurluktan atılanlara da müjde geldi. 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında tabi oldukları personel mevzuatına göre almış oldukları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona erenlerden, memuriyete dönmesi ve prim borçlanma hakkı kazanması için başvuru hakkını kullanmamış olanlar, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren SGK'ya başvurmaları halinde bu imkândan yararlanabilecek. Ayrıca, sosyal güvenlik mevzuatı uygulamasından kaynaklanan davalarda, dava açılmadan önce SGK'ya müracaat şartı getirilecek. Yargı yoluna başvurulmadan önce idari aşamada uyuşmazlıklar çözülmeye çalışılacak. Hizmet tespit davalarında, SGK başvuru şartı aranmayacak.
 
Tüp bebeğe kolaylık
 
Birçok sigortalının beklediği tüp bebek müjdesi de Torba Tasarı'da yer aldı. Tüp bebek tedavisi görmek isteyenlerden, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.
Öte yandan, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.
 
Memur, ilk uyarı aldığında işten atılamayacak
 
Daha önce uyarı cezası aldığında bile işine son verilen aday memur, bundan böyle sadece aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alması halinde görevden alınabilecek. Memur-Sen'in, toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme getirdiği konulardan, iş yoğunluğu olan memura fazla çalışma ücreti de tasarıya girdi. Buna göre, iş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde çalışan memurlar ile sözleşmeli personele, ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek üzere, merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma ücretinin 3 katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Buna göre ödeme yapılacak personel sayısı, toplam personelin yüzde 10'unu geçmeyecek. Daha önce gazetemizde yer aldığı gibi, Sümer Holding A.Ş'de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası primi kesintisi yapılmayacak. Araştırmacı kadrosuna atananların atama işlemleri, Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren 30 gün içerisinde yapılacak.
 
TRAFİK MUAYENESİ CEZALARI DA YAPILANDIRILIYOR
 
"Torba Kanun Tasarısı"na göre, araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 Aralık 2014'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını; yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜME DAHİL OLAN ARAZİ İÇİN HACİZ YASAK
 
Kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanamayacak.
 
Diş hekimine mesai ücreti
 
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde nöbet tutan hekimlere de nöbet ücreti verilecek. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilecek. Devlet hava meydanları ile ilgili yapılacak kiralama ve işletme hakkının verilmesi imtiyaz doğurmayacak. Bu çerçevede imzalanan sözleşmeler, özel hukuk hükümlerine tabi olacak.
 
Gündelikçiler de sigortalı olacak
 
Ev hizmetlerinde aynı kişi yanına, ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yaptırılacak. Prim, çalıştıranlar tarafından ödenecek. Bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. Süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. 10 günden az çalıştıranlar ise işveren sayılmayacak. Sigorta bildirimi yapmayan cezalandırılacak.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Macahel'de kış
Macahel'de kış
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi