Rektör Duman: Kurumlarımızın ve paydaşlarımızın üniversitemizin istek ve ihtiyaçlarına yeterli ölçüde duyarlılık göstermediğini üzülerek ifade ediyorum.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Akademik Giysi ve Nihat Gökyiğit Bilimsel Teşvik ödül töreninde gerçekleştirdiği sitemkar konuşmaları ile Artvin Çoruh Üniversite Rektörlüğü ve yerel yönetim arasında anlaşmazlıkların olduğunu ortaya koydu. Rektör Duman konuşmasında kurumların ve paydaşlarının üniversitenin istek ve ihtiyaçlarına yeterli ölçüde duyarlılık göstermediğinden yakındı.
Artvin Çoruh Üniversitesinin fiziksel yükselişinin en büyük mimarlarından biri olan Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Duman, göreve geldiği günden bu güne mücadelesiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Rektör Duman, protokol konuşmalarında ise her fırsattaüniversitenin büyümesi için gereken eksiklikleri tüm kamuoyunla paylaşıyordu. Duman, katıldığı ödül töreni etkinliğinde yine böyle bir konuşma gerçekleştirdi.
Artvin halkından ve yerel yönetimlerden yeterli destek alamıyoruz
Akademik Giysi ve Nihat Gökyiğit Bilimsel Teşvik ödül töreninde konuşan Rektör Duman, konuşmasını bir bölümünde özerkliğe vurgu yaparken, Artvin Çoruh Üniversitesi’nin Artvin halkından ve yerel yönetimden destek alamadıklarını belirtti.
Rektör Duman, konuşmasında; “Üniversitelerin, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet gibi işlevlerini yerine getirebilmeleri için temel şart özerkliktir. Bu üniversitenin ilk olarak ortaya çıkışından beri korunmaya çalışılan temel özelliğidir. Üniversiteden beklenen araştırma, “yaratıcılık”, “küçük çıkarlara hapsolmama”, “uzak görüşlü bakış açıları geliştirebilme” gibi niteliklerinin gerçekleşebilmesi, büyük ölçüde bu kuruluşların özerk olmasına bağlıdır.
Üniversite özerkliği kavramı, üniversitenin bilimsel, yönetsel ve mali açılardan kendi kararlarını verebilmesi anlamına gelmektedir. Akademik özerklik olmadan üniversitelerin temel işlevlerini hakkıyla yerine getirmeleri mümkün değildir. Öğretim üyelerinin akademik görevlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri için, “bilim, sanat ve düşünce özgürlükleri” ile mesleki güvencelerin sağlanması şarttır” dedi.
“Bu şehirde akademik kültür oturduğu zaman sorunların aşılacağını düşünüyorum”
Rektör Duman konuşmasının devamında; “Üniversitelerin kurumsal özerkliği yanında “akademik özgürlük” de hayati öneme sahiptir. Akademik özgürlük, akademik çevrenin mensuplarının tek tek, ya da toplu olarak bilgiyi araştırma, inceleme, tartışma belgeleme, üretme, yaratma, öğretme ve anlatma yoluyla edinmelerinde, geliştirmelerinde ve iletmelerindeki özgürlük anlamına gelmektedir. Kurumsal özerklik akademik özgürlüğü sağladığında bir anlam ifade eder.
Özellikle küçük şehirlerde kurulu üniversitelerin, bu şehirlerdeki kamu otoriteleri ve diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkilerinde, özerklik bağlamında daha fazla sorunlar yaşanmaktadır. Üniversite ile yapılan yazışmalarda “Üniversite” kamu bürokrasisi içinde bir müdürlük gibi düşünülerek, emirler, talimatlar yazıldığı görülmektedir. Zaman içinde akademik kültürün yerleşmesiyle bu gibi sorunların aşılacağı düşünülmektedir” dedi.
“Üniversitemizden arazi istenmesi manidardır”
Konuşmasının son bölümünde Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman, “Eğitim ve öğretimde, araştırma ve yayınlarda, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bütün bu gelişmelere karşılık, Artvin’de Üniversitemizi tanıtma ve tutundurma çalışmalarımızın başarılı olmadığını, kurumlarımızın ve paydaşlarımızın üniversitemizin istek ve ihtiyaçlarına yeterli ölçüde duyarlılık göstermediğini üzülerek ifade ediyorum. Ki bu isteklerimizin çoğu şehir alt yapısıyla ilgilidir. Yerleşkelerimizin ihtiyacı olan alanların üniversitemize tahsis edilmesi bir yana daha önce üniversitemize tahsis edilmiş bina ve alanların geri istenmesi camiamızca manidar bulunmaktadır” diyerek eleştirilerini ve konuşmasını tamamladı.