Ulaşıma açıldığında 5 bin 220 metre ile Türkiye’nin en uzun tüneli unvanı alacak olan Artvin Hopa-Borçka Cankurtaran tüneli “Işık Göründü” Borçka ilçesi Çifteköprü Köyü bölümündeki törende Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Artvin Valisi, Kemal Cirit, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk Karayolları Genel Müdürü Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu,
ve beraberindeki siyasi, bürokrasi, daire amirleri ve çok sayıda Borçka halkının katılımıyla geçiş töreni düzenlendi.
İlk olarak konuşmayı Karayolları Genel Müdürü Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu, “Türkiye’nin kazısı tamamlanmış en uzun karayolu tüneli Cankurtaran Tüneli’nin Hopa-Borçka girişlerinin birleşmesi münasebetiyle ışık göründü törenimize katılarak bizleri onurlandıran Sayın Bakanımıza ve Sayın Valimize, Sayın Milletvekilimize ve siz değerli vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hopa-Borçka-Erzurum güzergahında yer alan Cankurtaran Tüneli Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi, dolayısıyla Orta Doğu ülkeleri arasında önemli bir köprü görevi üstlenmektedir. Özellikle kış mevsimi şartlarında yaşanan birçok olumsuzluklar sis gibi, buzlanma gibi ve çığ gibi bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak Cankurtaran Tüneli Hopa’dan itibaren 7 bin 500 metre mesafeden Çavuşlu mevkiinde 200 metre kotundan başlayarak 5200 metre uzunluğunda devam ederek Çifteköprü mevkiinde 400 metre kodlarında son bulmaktadır. Hopa-Borçka istikametinde hattın kazı çalışmaları son aşamasına gelinmiş ve bugün ışık görülmüştür. Diğer tüpte ise 130 metrelik kazı işlemi kalmış ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Mart ayı sonunda bu tüpte de ışık görünmüş olacaktır. Tünel Hopa-Borçka güzergahını 12 kilometre kısaltacaktır” dedi.
AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla; “Bugün Artvin için tarihi bir gün. Artvinlinin yıllardır ulaşımda en sıkıntı çektiği, en çok zorlandığı, en çok bedel ödediği ve birçok ocağa ateş düştüğü Hopa Cankurtaran Dağında o geçit vermez kışın sisiyle, buzuyla, karıyla Artvinliye çile çektiren o dağın inşallah o sıkıntılı günleri yaşamayacağız güzel günlerin başlangıcının bir günüdür bugün. İşte 5200 metrelik Cankurtaran Tüneli’nin delme işleminin bittiği günü hep birlikte yaşıyoruz. Bir milletvekili olarak bugüne tanıklık etmek beni memnun etmiştir. Yol belki 12 kilometre kısalıyor ama bana göre 12 kilometre değil burada harcadığımız zamanı dikkate alırsak bir saatte 120 kilometre yol aldığımızı düşünürsek katma değer olarak 120 kilometre olarak kısaldı bu yol. Ben öyle görüyorum. Risk olarak belki % 80 riskimiz azaldı. Bu tünel Artvin’in çilesine bir son verecek çalışmadır. Devletimiz güçlü, ekonomimiz gittikçe büyüyor. Bugün Hakkari’de, Şırnak’ta ve Iğdır’da bile hava alanlarımız oldu. Yani ben inanıyorum ki imkanlar müsait oldukça Artvin’e hava ulaşımında da inşallah yeni bir çözüm arayışlarımız var. Havaalanının da ilimize kavuşturulması noktasında bütün Artvinlilere tercüman olmak istiyorum” dedi.
Artvin Valisi Kemal Cirit ise konuşmasına Konfüçyüs’ün, “Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil der” sözünü paylaşarak şöyle devam etti: “Biz yollar aramaya, yollar açmaya devam ediyor, bu ülkenin önüne çıkarılan dahili ve harici tüm engelleri geçerek 2023 hedefi ve 2071 vizyonu ile; seçilmişlerimizle, STK’larımızla, vatandaşlarımızla, girişimcilerimizle, kamu bürokrasisindeki arkadaşlarımızla çabalayarak gayret göstermekteyiz. Bugün kamu yatırımlarından yıllar içerisinde 10 milyara yakın kaynak almış bir Artvin var karşımızda. Artvin Çoruh Vadisine gerdanlıklar takarak suları eğitmeye, dağları delerek tünellerle işlemeye devam etmektedir. Cankurtaran Tüneli; 2015 yılından itibaren Artvin’e, Artvin ekonomisine, insan konforuna ve sosyal yaşamına yeni canlar katacak bir tüneldir. Ve bugün yapılacak son işlemle de ışığa ulaşmış olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşarken Türk mühendisliğinin ve Türk girişimciliğinin geldiği noktayı, Türk mühendisliğinin başarı hikayesine de şahitlik etmiş olacağız. Ve aynı zamanda bu proje ile otoyol hariç bölünmüş yol çalışması ile de tanışmış olacak ve 2023 hedeflerinden birisi olan Artvin’e kadar bölünmüş yol projesinin de ilk nüvesi olacaktır. Artvin bir barajlar şehri olduğu kadar aynı zamanda bir Tüneller kentidir de diyebiliriz. İlimizde şuan tamamlanmış Tünel sayısı 56 dır ve biten tünellerin uzunluğu 28 km’dir. 6 tünelimizde inşaat devam etmektedir ve bu da yaklaşık 10 km’dir. Tamamlandığında toplam 62 tünel ve 38 km’ye uzanmış bir tünel uzunluğuna ulaşmış olacağız. Fakat önümüzdeki süreçte bir o kadar daha tünele ihtiyacımız var ve bu tünelleri sadece Karayolları Genel Müdürlüğümüz değil Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz de yapmaktadır. Ve bu tünellerin 45 tanesini DSİ yapmış bulunmaktadır. Tüm bunlar bir başarının, bir yolculuğun hikayesi. KÖYDES Projesi ile 2005 yılından 2014 bütçesi hariç bugüne kadar İlimize 183 milyon ödenek aktarılmış, 1350 km yol, 428 yerleşim birimine içme suyu, 26 sulama kanalı ve diğer bazı hizmetler yapılmıştır.
Bugünkü törenimizle ışığa çıkışın, Türk mühendisliğine ve girişimciliğine ve tabi ki tüm Artvinlilere hayırlı olması temennisiyle, saygılar sunuyorum” dedi.
Son konuşmacı olarak Bakan Hayati Yazıcı; “Artvin, Hopa-Borçka güzergahındaki 690 rakımlı Cankurtaran Geçidi’ne alternatif olarak yapılan ve temeli 29 Ekim 2010′da Cankurtaran Tüneli’ndeki çift yönlü delme işlemi tamamlanan 5 bin 220 metre uzunluğundaki Cankurtaran Tüneli ile birlikte ülkede yollar hizmete ne kadar uygunsa, ne kadar hızlı ve tempolu harekete müsaitse o ülkenin ekonomisi o denli sağlıklıdır. Siz hizmetin en güzeli ve iyisine layıksınız. Hedefimiz dünyada var olan en kaliteli hizmeti, en kaliteli eserleri ve benzerlerini ülkemize kavuşturarak sizin hizmetinize sunmaktır” dedi.
Yazıcı konuşmasının devamında; “Dağın ismi Cankurtaran idi ama şimdi hakikaten Cankurtaran oldu. Daha önce çok canlar yanmış, tünelin yapılması ile dağ kimliğine kavuştu. Yol medeniyettir. 2011′de tünel inşaatına başladıklarında çalışmayı seçim yatırımı olarak görenlerin olduğunu, göstermelik bir, iki araç getirmişler, onu da toplayıp gidecekler diyenler vardı. 5 Ocak 2011′de bu tünelin temeli atıldı, bugün ‘Işık Göründü’ töreni gerçekleştiriyoruz. Uzunluğu 5 bin 200 metre, şu an delinmiş haliyle Türkiye’nin en uzun tüneli. Takip edecek olan Ovit Tüneli gelecek, 14.5 kilometre. Bu tünelin bitmesi ile Hopa’dan Borçka’ya görselliğe uygun duble yolda tamamlanacak. Bütününe baktığımızda Hopa Borçka arası 12 kilometre kısalmış olacak. Zaman olarak 20 Dakika. Yapılan çalışmaların bir sevda ve vizyon işi olduğunu, bu milleti sevme, gerçekten milletin verdiği emaneti hizmetçilik anlayışıyla insanımızın hayatını kolaylaştıracak projeleri gerçekleştirmek suretiyle ülkenin kalkınmasını sağlamaktır. Hedef koyacaksınız önünüze, yapılması uygun olanları planlayacak, tasarlayacaksınız, kaynak bulacaksınız ve takip edeceksiniz. Bu projelerin hepsi takip edilen projelerdir. Duble yolların yapımından Türkiye’nin ekonomik kazanımının yıllık 16 milyar lira olduğunu, Türkiye’deki kaza oranları itibarıyla değerlendirildiğinde 100 milyon araç x kilometre gittiği varsayımına dayanılarak 2003 yılında kaza oranı yüzde 5,72′dir, duble yolların çoğalmasıyla 2009 yılında bu oran 4,30 dolayına inmiştir ve 2013 yılında kaza oranı 2,35 seviyesindedir. Yüzde 53 oranında bir azalma var. Bunun da temelinde insan var. Dünyada var olan en kaliteli hizmeti ve eserleri Türkiye’ye kazandırmak için çalıştıklarını, Türk müteahhitlerin dünyaya nam saldığını, dünyada Türk müteahhitleri ikinci sıradadır. Birinci sırayı Çin’e kaptırmıştır, onunda sebebi sanırım nüfus fazla olduğu içindir. Dünyada yüklendikleri iş 287 milyar dolar, şu anda yapmakta oldukları işlerin parasal değeri ise 45 milyar dolardır. Biz insanımızla övünüyoruz. Hükümet olarak önündeki engelleri kaldırıyoruz, böyle gideceğiz” dedi.
Yazıcı; “Tünel çıkışı gurur verici bir işin yapıldığını, daha önce çok canlar yakmış Cankurtaran dağı tünelin yapılması ile dağ kimliğine kavuştu. Bu yolun devamı tamamlandığında çok önemli bir yol olacak. Bağlantıları Erzurum üzerinden doğu ve güneydoğuya Türkiye’nin lojistik yollarının bütünleşmesine çok büyük bir ivme kazandıracak. Çok büyük bir eser olacak, gurur duydum. 2023 hedeflerimiz var bu hedeflere bu yollar olmadan varamayız” şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı’nın konuşmalarının ardından beraberindeki heyetle birlikte daha sonra araçlarla tünelin ortasına kadar geldi. İki tünelin birleştiği alanda meşaleler yakıldı, ortaya çekilen branda kaldırılarak tüneller birleştirildi.
Bakan Yazıcı, işçileri tebrik ederek hatıra fotoğrafı çektirdi, daha sonra araçlarla tünelin diğer ucundan Hopa’ya doğru ilerledi.