Birçok bölgede kuraklık konusunda S.O.S verirken Artvin’in beyaz zenginliği, hem kimilerinin iştahını (!) kabartıyor, hem de kıskandırıyor. 15 gün içinde 2 kar şenliğini sığdıran Şavşat ülkemizin ve dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor.
Önce 8 Şubat’ta 19. Veliköy Karüstü Karakucak güreşleriyle adını duyururken, hemen akabinde 15 Şubat 2014 tarihinde bu kez sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel köylerinden biri olan Yavuzköy’de 600 yıllık gelenek olarak kabul edilen, 3 yıldır da küçük bir festival havasıyla devem eden karda kızakla kayma şenliği bu yılda çok güzel ve kıskandıran görüntülerle gerçekleştirildi.
600 YILLIK GELENEK KÜLTÜREL, SPORTİF VE TURİZM ÜÇLEMESİYLE 3. KEZ HABERLERE KONU OLDU
Şavşat Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği tarafından, ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan bin 580 rakımlı Yavuzköy´de düzenlenen şenliğe Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Şavşat Kültür Turizm Derneği Başkanı Zafer Güngüt ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenliğe katılanlar, bot ve ahşap kızakla kayarak karın keyfini çıkardılar. Jandarma ve sağlık ekipleri, olası kaza ve yaralanmalara karşı etkinlik alanında hazır bekletildi. Herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığı etkinliğe katılanlar, çocukları ve aileleriyle güzel vakit geçirdi. Şavşat Kültür Turizm Derneği tarafından organize edilen ve bu yıl üçüncü gerçekleştirilen kış şenliklerinde kızak kayma, kardan adam ve kartopu oynama ve halk müziği konseri etkinlikleri yer aldı.
Dededen toruna kalan ve her bir yarışların ayrı ayrı güzel hikâyeleri olan tahta kızak yarışmaları Şavşat’ta 7’den 70’e herkesin katılımı ile gerçekleşti.
4 KATEGORİDE YARIŞLAR YAPILDI
Şavşat’ta son yıllarda geleneksel halde sadece 1 kategoride yapılan tahta kızak yarışmaları bu yıl 4 kategoride bayanlarında katılımı ile gerçekleşti. Şavşat halkının kış eğlencelerinden biri olan geleneksel kızak yarışmaları son yıllarda organize bir şekilde yapılmaya başlandı. Her yıl Şavşat’ın kurtuluş bayramı olan 7 Mart tarihine yakın günlerde gerçekleşen yarışmalar bu yıl kar kalmayacak endişesi ile erkene alınarak yapıldı.
Ülkenin birçok yerinde ağır kış şartlarının hüküm sürmesine rağmen özellikle zorluklarla geçen kışa alışık olan Şavşatlılar, bu yıl önceki yıllara göre fazla kar yağmadığı için tahta kızak yarışmalarının yapılamama telaşına kapılarak yarışmaların öne alınmasını sağladılar.
Daha önceleri çift ayaklı yöresel ağızda “sıka” olarak adlandırılan kızak yarışmaları, bu yıl tek ayaklı “sıka” kızakların ve bayanlarında da katılımı ile daha da renkli görüntülere sahne oldu.
ŞAVŞAT’IN DÖRT HALİ DE ÇOK GÜZEL VE ÇOK ÖZELDİR
Şenlikler hakkında Şavşat Kültür Turizm Derneği Başkanı Zafer Güngüt açıklama yaptı. Güngüt, “Şavşat Kültür Turizm Derneği olarak, dört mevsim harika doğasıyla görenleri büyüleyen ilçemizin turizm potansiyelini arttırmak, kış turizmini hareketlendirebilmek ve insanları stresli yaşamdan bir nebze de olsa uzaklaştırmak amacıyla böyle bir organizasyon düzenledik. İlçemiz yılın büyük bir bölümünü kar altında geçiriyor. Maalesef çocuklarımız kızak kaymasını, kayak yapmasını bilmiyor. Ayrıca ilçemizde eğlence merkezleri de yok. Bu etkinliğimizle kışın cefasını, ezasını eğlenceye dönüştürerek hem halkımızın eğlenmesini hem de bölgemizde turizm potansiyeli oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yarışmalar Türkiye´de emsali görülmeyen yarışmalardır. Bu yarışmalar dededen toruna devam eden yaklaşık 600 yıllık bir gelenektir. Bu yarışmaların diğer organizasyonlar ve spor branşları gibi desteklenmesi gerekir" dedi.
HER MEVSİMİ CENNETTEN BİR KÖŞE
Şavşat Kaymakamı Cemi Sarıoğlu ise, “Her mevsimi cennetten bir köşe olan Şavşat’ta bu gün burada toplanmamızın amacı küçük ilçelerdeki sosyalleşme aktivite zayıflığın özellikle kış ayları olmasından dolayı insanlarımızın enerjilerini atabileceği eğlene bilecekleri bir aktivite olsun diye gerek Kültür Turizm Derneğimizle gerekse Kaymakamlığımızla bu gün burada kızak festivali yapıyoruz. Bu kızak festivali Şavşat’ımız için oldukça önemli, bildiğiz üzere bu yıl bir kuraklık var ülkemizde, ama Şavşat’ımız Allaha şükürler olsun ki kar noktasında hiçbir sıkıntı yaşamadı. Bu yılda yeterince kar yağdı ülkemizde kızak festivali belki birçok yerde yapılmak isteniyor ama doğa şartlarından dolayı gerçekleştirilemiyor. Kaza bela olmadan bu organizasyonu tamamlayıp ilçemiz tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
KAYMAKAM SARIOĞLU KATILAN HERKESE VE GAZETECİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu’nun yöresel tahta kızağa binerek başlattığı kızak şenlikleri gün boyunca devam etti. Akşam bölümünde ise yörenin yetiştirdiği sanatçılar yörenin sevilen türkülerini seslendirdi, Davul-zurna –tulum, akordeonla kar şenliğinde coşan Şavşatlılar gelecek yıl bu şenliğin daha kapsamlı ve daha coşkulu olacağını söylediler. Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Kızak kayma kar şenliğine katılan herkese, özellikle bu yıl yoğun ilgi göstererek gün boyunca gece programının sonuna kadar alandan ayrılmayan basın mensuplarına teşekkür ederek; “Bu güzel şenliğimizi bugün anında Türkiye’ye-dünyaya aktaran, duyuran ve bizi sonuna kadar yalınız bırakmayan gazeteci arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” Diyerek şenlikten ayrılan gazetecileri bizzat kendisi uğurladı. Gazeteciler de Kaymakam Sarıoğlu’na kendilerine gösterdiği yakın ilgisinden dolayı teşekkür ettiler.
















