ORDU "HES" ZENGİNİ

Ordu İlinin neredeyse merkez dahil olmak üzere tüm ilçelerinde Hidro Elektrik Santrali (HES) var.

ORDU
ORDU Hayrettin Yavuz

OrduYorum / Vedat Meral / Özel Haber


Ordu İli sınırları içerisinde yapımına izin verilen HES'lerin yeri ve listesine bakıldığında haber başlığımızın çokta abartılı olmadığı görülüyor. Son bir yıl içerisinde ise Ordu'da yapımına başlanması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığına HES projesi için 43 ayrı müracaat yapıldı.

Şu an işletmede olan üç gölet bulunuyor. Bu göletler sırasıyla; Aybastı Perşembe Yaylası Göleti, Çambaşı Göleti ve Ordu-Korgan Absut Yaylası Göleti. İşletmedeki taşkın koruma, erozyon ve rusubat kontrol tesislerinin toplam sayısı ise 55. İnşa halindeki barajlar ve hidroelektrik santrallarin başında ise Topçam Barajı geliyor. 1997 yılında inşasına başlanan Topçam Barajının yapımı devam ediyor. İnşa halindeki Ordu projesi baraj ve HES'lerine ulaşım yolları için de toplamda 13 adet tünel ve 1 adet köprü açılmış durumda. Ancak tüm bu HES projeleri göz önüne alınıp değerlendirildiğinde birçoğuna "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmesi dikkat çekiyor.

 Bakan İtiraf Etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, HES projelerinin çevreye zarar verdiğini itiraf etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan  Bakan Bayraktar, HES'lerin zarar verdiğini söyledi. Bakan’ın itirafından sonra Çevreciler, haklılıklarını ortaya koydu.

Bakan Bayraktar konuya ilişkin yaptığı konuşmada ‘Türkiye, yılda 60   milyar dolardan daha fazla enerji ithalatına para veren bir ülkedir. Nükleer santral yapmadan biz bu işin altından kalkamayız. HES'lerle bu iş olmaz. HES'lerle haklısınız ufak dereleri mahvediyoruz. Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Artık daha 10 megavattan daha aşağı enerji üretecek HES'lere izin vermeyeceğiz. Kesinlikle vermeyeceğiz. Bu tarihten sonra bunun hesabını sorarsınız.”dedi.

Bakan Bayrakktar’ın açıklamalarını Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Üyesi  Gül Ersan değerlendirdi;

Ersan, “Bakan bir zamanlar bizler için dış güçlerin, lobilerin adamları diyordu. Şimdi dereler yok olduktan sonra sıkılmadan dereleri mahvettiklerini söylüyor. HES karşıtlarının yıllardır söylediklerini Bakan Bayraktar şimdi dile getirebilmiş. Yalnız şu var ki, 10 megavattan daha fazla enerji üreten HES'ler de dereleri ve içinde bulundukları vadileri mahvediyor; onlara da izin verilmemesi gerekir. Bugüne kadar HES mücadelesinde ölen, hapis yatan, yaralanan, bahçesi-evi yok pahasına elinden alınan insanların, susuz bırakılan milyonlarca hayvanın ve katledilen milyonlarca ağacın hesabını kim verecek? Bakanın bugün HES’lerin zararlarını kabul etmesi, geçmiş zararları geri getirecek mi? HES'lerden vazgeçip nükleer santrallere yönelmek, bir yanlıştan vazgeçip daha büyük bir yanlışa yönelmektir. Çevreyi korumaktan sorumlu Bakanımız yarın öbür gün 'Haklısınız tüm canlıların yaşamlarını tehlikeye attık, nükleer santrallerden vazgeçmemiz gerekir.' derse ne olacak?” dedi.

Hatırlanacağı üzere Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ordulu Oktay Ekşi'de Ordu'da ki HES'ler ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yazılı soru önergesi vermişti. Bunun üzerine bakanlık Ordu ili sınırları içerisinde yer alan HES'lere ilişkin bir cetvel çıkarttı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Macahel'de kış
Macahel'de kış
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi