Geçen hafta ilk kez Ünye’de gerçekleştirilen aylık Takip ve Koordinasyon Toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Ordu’da yapılması planlanan Hükümet Konağı ile ilgili bilgiler verdi. Projenin ilk defa Ünye basını önünde açıklandığına vurgu yapan Vali Çiftçi, "Ordu kamuoyu yeni Hükümet Konağının görsellerini Ünye basınından duyacak. Sizler saatlerdir beklediniz. Bu nedenle sizlerin bir farkı olsun ve bu müjdeyi Ordu’ya siz duyurun” diyerek, proje ile ilgili detayları açıkladı.
Yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alandan oluşan karayolları arazisinin mülkiyeti geçen yıl 13 milyon TL bedel karşılığı Ordu İl Özel İdaresi’ne devredildi. Vali Kenan Çiftçi’nin verdiği bilgilere göre Hükümet Konağı 7 bloktan oluşacak. A ve G blok 2 kat, B, C, E, F blokları 3 kat ve D blok 4 kat olacak. 7 bloktan oluşacak binalar toplamda 25 bin 600 metrekare kapalı alana sahip olacak. Ayrıca projede 142 araç kapasiteli açık otopark bulunacak. Hükümet Konağı ile ilgili detaylar verilirken, proje maliyeti ve inşaatın ne zaman başlayacağına dair bilgi verilmedi.
Arazinin hikayesi
Karayolları arazisinin Ordu’nun sosyal ve ekonomik hayatına katkı vermesi amacıyla ORSİAD yöneticileri 2010 yılında dönemin Valisi Orhan Düzgün’e başvururlar. Dernek üyelerinin bu alana ticari yatırıma yönelik önerisi kabul görmeyince Orduspor’a tahsis edilmesi gündeme gelir. Tüm çevrelerin benimsemesine karşın, Orduspor Başkanı Nedim Türkmen bu öneriye her nedense sahip çıkmaz. Bunun üzerine dönemin Ordu Valisi Orhan Düzgün ve İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin’in gayretleri ve çalışmaları neticesinde Hükümet Konağının buraya taşınmasına karar verilir. Ve hatta Belediye Hizmet binasının da bu alan içinde değerlendirilmesi kamuoyunca desteklenerek gündeme gelir. Ama Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’un da olumlu görüş bildirmesine rağmen bu öneri kabul görmez. Sonunda 4 ya da 5 milyon TL karşılığında Orduspor’a teklif edilen arazi, iki yıl sonra 13 milyon TL’ye İl Özel İdare’sine devredilir.
Bu arada mevcut Hükümet Konağının mimarisi ve tarihi görünümü ile korunması ve Valilik protokol yolunun bazı istimlakler gerçekleştirilerek genişletilmesi, İç İşleri eski Bakanı ve Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin’in 2011 yılında seçim vaadinde yer almıştı.
Öte yandan Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir önceki dönemde yapılan toplantıda Başkan ve yönetim kurulu üyeleri oy birliği ile Hükümet Konağının mümkünse ayni yerde kalması değilse İl Özel İdaresi arazisine taşınarak, karayolları arazisinin Ordu halkının sosyal ya da ekonomik ihtiyaçları gözetilerek değerlendirilmesi yönünde görüş belirtmişlerdi.
Görüş alınmadı
Ordu Belediyesi hizmet binasının mevcut alana yapılması dolayısıyla bir bardakta fırtına koparanların, Hükümet Konağı hakkında görüş açıklamaması manidar bulunurken, projenin kamuoyu ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınmadan hayata geçirilecek olması da dikkatlerden kaçmıyor. Öte yandan bugün İl Özel İdaresi’nin mülkiyetinde olan karayolları arazisinin, Ordu’nun Büyükşehir olmasının ardından Belediyenin tasarrufuna ve yetki alanına dahil olması sebebiyle, Ordu Belediyesi’nin görüşünün alıp alınmadığı ise merak konusu.