FOLKLORİK BEBEKLER ŞAVŞATLIYA GELİR KAPISI OLACAK

Artvin´in Şavşat ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından açılan Kitre Bebek (folklorik bebek) Kursu yoğun ilgi gördü.

FOLKLORİK BEBEKLER ŞAVŞATLIYA GELİR KAPISI OLACAK
FOLKLORİK BEBEKLER ŞAVŞATLIYA GELİR KAPISI OLACAK Turgay Özgöz
Şavşat Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde şehrin folklorik giyim kültürünün tanıtılarak gelecek kuşaklara aktarılması ve ev hanımlarına ekonomik katkı sağlanması amacıyla açılan kitre bebek kursu yoğun ilgi gördü. Kursa hanımların yanı sıra erkekler de katıldı.
 
Görsel Sanatlar Öğretmeni Coşkun Kılış(26) tarafından verilen Folklorik Bebek (Kitre Bebek) Kursu’na 5´i erkek 26 kursiyer katıldı. 3 ay süren kursa katılan kursiyerler kurs bitiminde yöresel kıyafetli bir bebeği 3 gün içerisinde hazır hale getirebilecekler. Bir bebeğin 50 ile 100 TL fiyat aralığında alıcı bulması bekleniyor.
 
Kurs ile bilgi veren Görsel Sanatlar Öğretmeni Coşkun Kılıç, “ Kitre Bebek Kursu, Şavşat´ta bu alanda açılan ilk kurs olma özelliği taşıyor. Bu bebeklerle öncelikli hedefimiz kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Çünkü kültürünüzü yaşattıkça varsınız. Geçmişte atalarımızın giydiği kıyafetleri yaşam biçimlerini gelecek nesillere aktarmak hepimizin üzerine düşen bir sorumluluktur. Değişen ve gelişen dünyada geçmişteki bazı yaşam tarzını birebir yaşatmamız mümkün olmasa bile en azından bu kültürü unutmamak ve unutturmamak için bir şeyler yapılması gerekiyor. Bunu da folklorik olarak yaşatmaya çalışıyoruz. Aynur Erdem teyzemizin yaptığı “Dodopal” adlı Şavşat bebekleri ilçemizin kültürünü yaşatırken, biz de buna farklı bir folklorik tarzla katkı yapmaya çalıştık” dedi.
 
Bebeklerin ilçe ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydeden Kılıç, “Tabi bir de ekonomi var ki, bu da aslında bizim yaşam kalitemizi etkileyen en büyük etkenlerden biridir. Bu bebeklerle kültürümüzü yaşatırken, aynı zamanda ev ekonomisine de katkı sunmuş olacağız.” şeklinde konuştu.
 
Kursiyerler de yaptıkları açıklamalarda; “Bu kurs bizim açımızdan gerçekten çok önemli. Bir inşaat telini, pamuğu, eski bir çorabı, tutkal ve kitreyi kullanarak bebek yapmayı öğrendik. Bu bebekler ile hem çocuklarımıza geçmişte büyüklerimizin giydiği kıyafetleri tanıtacak hem de aile ekonomimize katkı sağlayacağız. Bu kursu açan Halk Eğitimi Müdürlüğümüze ve öğretmenimiz Coşkun Kılıç’a çok teşekkür ederiz” dediler.
 
 
Son yıllarda kalkınmasını özellikle turizm üzerinde yoğunlaştırmaya çalışan Artvin´in folklorik kıyafetlerle kitre bebek yapımı Artvin ve ilçelerinin turizmine de önemli katkı sunacaktır. Özellikle Artvin Valiliği öncülüğünde kaymakamlık ve belediyelerin de içerisinde yer alacağı “Köye Dönüş ve Rehabilitasyon” Kitre Bebek, Dodopal ve buna benzer projeler oluşturulabilir. 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Macahel'de kış
Macahel'de kış
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi
Uydudan yayın yapan Tv52 yerel televizyonunun binası mühürlendi