. Turpgiller ailesine ait olan ve çorbası, yemeği, salatası, dolması yapılan bu iri ve kalın yapraklı sebze; hem damağa hitap ediyor, hem de besleyici yönüyle şifa dağıtıyor. Kemer, batman, köse lahanası gibi değişik çeşitleri olan karalahana C vitamini açısından da hayli zengindir. Potasyum, magnezyum, kükürt, demir, kalsiyum, A, B ve E vitaminleri içeren kara lahana yalnızca yemek olarak değil, çiğ olarak da tüketilmekte ve suyu sıkılarak içilebilmektedir.
- Karalahana faydaları arasında belki de en önemlisi, kansere karşı koruyucu ve etkili bir sebze oluşudur.
- Cilt, kemik ve diş dokusunda dayanıklılık sağlayan karalahana vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
- İştahı açar.
- Karalahana faydalarından biri de idrar söktürmesi ve bağırsak tembelliğini önlemesidir.
- Taze kara lahana suyu ülsere karşı faydalıdır.
- Bağırsak kurtlarının dökülmesini sağlar.
- Vücut direncini artırır.
- Vücuttaki zararlı bakterileri öldürür.
- Karalahana suyu kaynatılıp balla karıştırılarak tüketildiğinde anne sütünü artırıcı etkisi vardır.
- Kara lahananın kandaki şeker oranını düşürdüğü bilinmektedir.
- Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi rahatsızlıklarına da iyi gelen karalahana ses kısıklığına da iyi gelmektedir.
- Kara lahana göğüs ucundaki çatlakların giderilmesinde de fayda sağlar.
- Anemiye (kansızlık) iyi gelir.
- Safra kesesi ve sarılık tedavilerinde fayda sağlar.
Çok merak edilen sorulardan birisi de karalahana zayıflatır mı sorusu. Karalahananın doğrudan zayıflattığına dair kesin bir bilgi yok, ancak metabolizma hızına artı etkisi ve toksinlerin atılmasını kolaylaştıran özelliği sayesinde dolaylı olarak zayıflamaya katkısı olduğu söylenebilir.
Kara Lahana Suyu Faydaları
Kara lahananın tüm faydalı ve şifalı özellikleri suyunda da mevcuttur. Katı meyve presinden geçirilen karalahananın suyu, posasının verdiği lif özelliği haricinde tüm özellikleri taşır. Özellikle detoks amaçlı hazırlanan yeşil sebzelerin taze sıkılmış suyuna karalahana suyu da eklenebilir. Yahut karalahana yapraklarını suda haşlayarak elde edilecek sıvı hem içilerek dahili olarak, hem de harici olarak cilt toniği şeklinde kullanılabilir. Cildi parlatan ve yenileyen özelliklere sahip olan bu sebze adeta bir enerji ve gençlik aşısıdır.
Kara Lahananın Zararları
Kara lahana fazla miktarda sindirilmeyen şeker içerdiğinden, fazla tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, şişkinlik ve gaz yapma olasılığı yüksektir.İshal yapıcı etkisi olduğundan özellikle kemoterapi alan kişilerin ve ishal olanların bu sebzeye karşı mesafeli olması gerekir.
Kan pıhtısı oluşumuna yardımcı olan K vitamini lahanada fazla miktarda bulunur. Kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketildiğinde K vitaminini yeterli miktarda alınamamasına neden olabilir. Bu yüzden kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketilmemesi gerekir.
Fazla miktarda karalahana tüketimi hipotiroide sebep olabilir. Bunun sebebi de lahananın iyot eksikliğine sebep olması ve tiroid salınımını etkilemesidir. Makul miktarda lahana tüketimi hem sağlık, hem şifa, hem de damağınıza lezzet verecektir.